kanapki z mozzarellą

Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu
przystawki z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć pionierski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.